;
Dübeller uygulanacağı alt zemin ile mükemmel bir uyum içinde olmalıdır. Ancak böylelikle dübelin ısı yalıtım sistemindeki işlevini optimum düzeyde yerine getirmesi sağlanabilir. Bu yüzden, alt yüzeyin titiz bir şekilde değerlendirilmesi çok önemlidir. Isı yalıtım sistemlerinde dübel kullanımı hakkındaki Avrupa Teknik Onayı Şartnamesi ETAG 014’de, uygun dübellerin belirlenmesini kolaylaştırmak amacıyla, bilinen tüm yapı malzemesi türleri farklı kullanım sınıfları altında toplanmıştır.
Durum 1: Dübel, tespit edilen yapı malzemesi sınıfı için uygundur. Dübele ait Avrupa Teknik Onayı (ETA) tespit edilen yapı malzemesini kapsamaktadır. Dübel ayrıca bir test yapılmasına gerek olmaksızın yapıda kullanılabilir. Onayda belirtilen yük değerlerini olduğu şekilde, gerekli dübel sayısının hesaplanmasında kullanmak mümkündür. Gerekiyorsa yerel ülke güvenlik katsayıları da dikkate alınmalıdır.
Duvar yapı malzemesi olarak dolu tuğla tespit edilmiştir. Bu malzeme kullanım sınıfı B’ye girmektedir. Dübel, kullanım sınıfları A ve B için onaya sahiptir. Dolu tuğla alt yüzeyler için Avrupa Teknik Onayı’nda (ETA) karakteristik yük 1.2 kN olarak belirlenmiştir. Yerel ülke uygulama yönetmeliklerinde ise kullanım sınıfı B için güvenlik katsayısı 3 olarak öngörülmüştür. Yapıda ayrıca bir test yapılmasına gerek olmaksızın dübel için izin verilen maksimum yük değeri olarak 1,2 kN : 3 = 0,4 kN kullanılabilir.
Durum 2: Dübel tespit edilmiş olan yapı malzemesi sınıfı için onaylanmamıştır. Taşınmazda tespit edilen yapı malzemesi,
dübel için Avrupa Teknik Onayı’nda (ETA) izin verilen kullanım sınıfına girmiyorsa, dübel bu taşınmazda kullanılamaz. Bu durumda dübelin uygunluğunun, dübel çekme testleri yapılarak onaylanması mümkün değildir.
Duvar yapı malzemesi olarak boşluklu tuğla tespit edilmiştir. Bu malzeme kullanım sınıfı C’ye girmektedir. Sadece kullanım sınıfı A ve B için onaylanmış olan bir dübelin kullanılması mümkün değildir.
Durum 3: Dübel, prensip olarak tespit edilen yapı malzemesi sınıfı için uygundur. Ancak dübele ait Avrupa Teknik Onayı‘nda (ETA) tespit edilen yapı malzemesi açıkça belirtilmemiştir. Dübelin uygun olup olmadığına yapı üzerinde yapılacak testlerden sonra karar verilir. Bunun için, taşınmaza özgü karakteristik yük değerleri, Avrupa Teknik Onayı‘nda (ETA) anlatıldığı gibi yapılacak dübel çekme testleri sonucunda belirlenir. İzin verilen yük değerlerinin belirlenmesinde, yerel ülke güvenlik katsayıları da dikkate alınmalıdır. Duvar yapı malzemesi olarak boşluklu
tuğla tespit edilmiştir. Bu malzeme kullanım sınıfı C’ye girmektedir. Dübel, kullanım sınıfları A, B, C, D ve E için onaya sahiptir. Boşluklu tuğla alt yüzeyler Avrupa Teknik Onayı’nda (ETA) açıkça belirtilmemiştir. Taşınmaz üzerinde yapılacak dübel çekme testleri sonucunda karakteristik yük olarak 1,5 kN hesaplanmıştır. Yerel ülke uygulama yönetmeliklerinde ise kullanım sınıfı C için güvenlik katsayısı 3 olarak öngörülmüştür. Dübel için izin verilen maksimum yük değeri olarak 1,5 kN : 3 = 0,5 kN uygun görülmektedir.
Durum 4: Dübel, prensip olarak tespit edilen yapı malzemesi sınıfı için uygundur. Tespit edilen yapı malzemesi dübele ait Avrupa Teknik Onayı’nda (ETA) belirtilmiştir, ancak kullanılacak malzemenin ham yoğunluğu ve/veya basınç dayanımı onay da belirtilen değerlerden sapmaktadır. Bu durum, yukarıda anlatılan durum 3’e benzer şekilde hareket edilmesini gerektirir. Burada da dübelin ankraj yüzeyine uygun olup olmadığına, yapı üzerinde yapılacak testlerden sonra karar verilir.
Uygulamaya Bağlı Geniş Başlık Kullanımı
Isı yalıtımı dübellerimiz, gerçekleştirilen uygulamaya bağlı olarak kombine geniş başlık ile birlikte kullanılabilmektedir. Geniş başlıkların uygulanması çok kolay olup, farklı çaplarda kullanımınıza sunulmuşlardır. Aynı bir pul veya rondela kullanımında olduğu gibi, bir dübele takılabilirler. Bunun dışında montaj normalde olduğu gibi yapılır. Hangi durumda hangi geniş başlığın kullanılacağı, kullanılan ısı yalıtım malzemesine ve sistemin yapısına bağlı olarak değişmektedir. Öncelikle sistem üreticililerinin verdikleri bilgiler dikkate alınmalıdır.
Optimum Dübel Seçiminde Diğer Kriterler
Önceden tespit edilen bir yapı malzemesi için kullanılabilecek prensip olarak birden çok farklı dübel tipi bulunması halinde, başka kriterler değerlendirmeye alınabilir.
Eğer cephedeki engebeli yerler enerji tasarrufuna yönelik bir tadilat sırasında ortadan kaldırılamıyorsa farklı boylarda dübel kullanmak gerekebilir. Uyarı: Bu hesaplamalar ejotherm STR U alt yüzeye gömülerek yapılan montaj uygulamaları için de geçerlidir.
* Dış cephe tolerans payını, yapıştırma harcının gerçekleşen toplam kalınlığı ile dengelemek mümkündür.
h1 = Delme derinliği
hef = Efektif ankraj derinliği
hnom = Nominal ankraj derinliği (≥ hef)
ttol = Tolerans payı hD = Yalıtım malzemesi kalınlığı.
© Copyright 2018. Tüm Hakları Saklıdır.